• Laagdrempelig
  • Betrokken team
  • Specialisten in één huis
  • Verwijspraktijk
vrouw glimlachend na behandeling

Gnathologie

Een gnatholoog is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van problemen met kauwen en pijn aan het kaakgewricht. Zij behandelen onder andere slaapstoornissen die gerelateerd zijn aan het kauwstelsel. Gnathologen hebben na de opleiding tot tandarts een driejarige postdoctorale opleiding gevolgd voor gnathologie.

Wat is gnathologie?

Gnathologie is het vakgebied wat zich bezighoudt met de kauwspieren, het kaakgewricht en het contact tussen de onder- en boventanden. Het heeft tevens te maken met slaapstoornissen als gevolg van problemen met het kauwen. Denk hierbij aan tandenknarsen met gebitsslijtage als gevolg of slaapapneu (korte ademstilstand of zwakke ademhaling tijdens het slapen).

Behandeling van kaakgewrichtsklachten

Er zijn diverse behandelingen mogelijk voor klachten wat betreft het kauwstelsel. Zo kunnen snurken en slaapapneu behandeld worden met een anti-snurkbeugel. Een ander voorbeeld is een op maat gemaakt bitje, ook wel opbeetplaat genoemd, tegen het tandenknarsen. Deze opbeetplaat voorkomt niet alleen hierdoor beschadiging aan het gebit, maar ontlast ook de kauwspieren en het kaakgewricht. In de meeste gevallen wordt een opbeetplaat alleen gedragen tijdens het slapen, maar het kan ook overdag nodig zijn. Daarnaast kan een behandeling bestaan uit het doen van speciale oefeningen, erop gericht om de kauwspieren en het kaakgewricht te ontlasten of gewrichtsgeluiden te vermijden. Bij ernstige slijtage kan het gebit opgevuld worden met restauratiemateriaal zoals composiet.

kortom-parodontologie-kies-vitaal.png

Onze specialisten staan voor je klaar

Maak een afspraak